سرطان کلیه
سرطان کلیه در واقع سرطانی است که از کلیه ها شروع می شود. کلیه های شما دو عضو لوبیایی شکل هستند که اندازه هر یک در حدود اندازه مشت شماست. آنها در پشت اندام های شکمی شما قرار دارند. بنابراین یک کلیه در هر طرف ستون فقرات شما وجود دارد.
در بزرگسالان، سرطان سلول کلیوی (Renal cell carcinoma) شایعترین نوع از سرطان کلیه است. انواع کمتر شایع دیگری در سرطان کلیه ممکن است رخ دهد. کودکان خردسال به احتمال زیاد به نوعی سرطان کلیه به نام تومور ویلمز (Wilms’ Tumor) مبتلا می شوند.
به نظر می رسد میزان ابتلای افراد به سرطان کلیه در حال افزایش است. یکی از دلایل آن ممکن است این واقعیت باشد که تکنیک های تصویربرداری مانند اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. این آزمایشها ممکن است منجر به کشف تصادفی بیشتر سرطانهای کلیوی شود. سرطان کلیه اغلب در مراحل اولیه، هنگامی که سرطان کوچک و تنها محدود به کلیه است، کشف می شوند.
علائم سرطان کلیه
سرطان کلیه معمولاً در مراحل اولیه خود علائم یا نشانه هایی ندارد. با گذشت زمان، علائم و نشانه ها ممکن است ایجاد شوند، از جمله این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خون در ادرار، که ممکن است به رنگ صورتی، قرمز یا به رنگ نوشابه کولا ظاهر شود.
درد در ناحیه پشت یا پهلو که از بین نمی رود.
از دست دادن اشتها
کاهش غیر قابل توجیه وزن
خستگی
تب
در صورت بروز هر یک از علائم یا نشانهها به صورت مداوم که برای شما نگران کننده هستند، بهتر است با پزشک متخصص اورولوژی مشورت کنید.
مشاوره با متخصص اورولوژی
علل ایجاد سرطان کلیه
هنوز دقیقا مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز سرطان کلیه می شود. پزشکان می دانند که سرطان کلیه از زمانی شروع می شود که برخی از سلول های کلیوی تغییرات یا جهشی را در DNA خود ایجاد می کنند.
DNA سلول حاوی دستورالعملهایی است که به سلول می گوید چه کاری باید انجام شود. این تغییرات به سلولها می گویند که به سرعت رشد و تقسیم شوند. سلولهای غیرطبیعی تجمع یافته توموری را تشکیل می دهند که می تواند از کلیه نیز فراتر بروند. بعضی از سلولها می توانند در قسمتهای دوردست بدن پخش شده و گسترش یابند.
چه عواملی خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش میدهند؟
عواملی که می توانند خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهند عبارتند از:
سن بالا
خطر ابتلا به سرطان کلیه با افزایش سن افزایش می یابد.
سیگار کشیدن
افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری خطر بیشتری برای سرطان کلیه دارند. بعد از ترک، ریسک خطر نیز کاهش می یابد.
چاقی
افرادی که چاق هستند نسبت به افرادی که وزن سالم دارند خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان کلیه دارند.
فشار خون بالا (هایپرتنشن)
فشار خون بالا خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش می دهد.
درمان نارسایی کلیه
افرادی که دیالیز طولانی مدت برای درمان نارسایی مزمن کلیه دریافت می کنند، خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان کلیه دارند.
برخی از سندرم های ارثی
در افرادی که با سندرم های ارثی خاصی به دنیا می آیند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان کلیه بیشتر باشد. مانند افرادی که به بیماری فون هیپل-لیندو، سندرم Birt-Hogg-Dube، مجموعه اسکلروز توبرکل، سرطان ارثی سلول پاپیلری کلیه یا سرطان کلیوی خانوادگی مبتلا هستند.
سابقه خانوادگی سرطان کلیه
اگر نزدیکان و خانواده فرد به این بیماری مبتلا باشند، خطر ابتلا به سرطان کلیه بیشتر است.
راههای پیشگیری از سرطان کلیه
انجام اقداماتی برای بهبود سلامتی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کلیه کمک کند. برای کاهش خطر ابتلا سعی کنید:
سیگار کشیدن را ترک کنید
اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید. گزینههای بسیاری برای ترک وجود دارند، از جمله برنامههای پشتیبانی، داروها و محصولات جایگزین نیکوتین.
وزن خود را در محدوده سلامتی نگه دارید
برای حفظ وزن سالم ورزش کنید. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، تعداد کالری را که هر روز مصرف می کنید کاهش دهید و سعی کنید بیشتر روزهای هفته از نظر جسمی فعال باشید.
فشار خون بالا را کنترل کنید
از پزشک خود بخواهید در قرار ملاقات بعدی فشار خون شما را بررسی کند. اگر فشار خون شما زیاد است، می توانید در مورد گزینه های کاهش دهنده فشار خون خود با پزشک صحبت کنید. تغییر سبک زندگی مانند ورزش، کاهش وزن و تغییر رژیم غذایی می تواند در این زمینه کمک کننده باشد. ممکن است برخی از افراد برای کاهش فشار خون نیاز به افزودن داروهایی نیز داشته باشند.