تومور بدخیم مثانه در بالغین ، علل ، علائم و درمان
تومور بدخیم مثانه در بالغین دومین سرطان شایع سیستم ادراری و کشنده ترین سرطان سیستم ادرار است. این سرطان اغلب در سنین بالای 60 سالگی بروز میکند و به علت تشخیص دیررس با مرگ و میر بالایی همراه است.شیوع سرطان در مردان بیشتر از زنان است . شایعترین محل شروع سرطان مثانه در سلولهای اوروتلیال است که لایه پوشاننده داخل مثانه است .
تومور بدخیم مثانه
علائم و نشانه های تومور بدخیم مثانه
مهمترین علائم سرطان مثانه عبارتند از خون در ادراریا هماچوری ، ادرار دردناک یا سوزش ادرار و احساس درد در لگن و گاهی کمر و تکرر ادرار. دفع خون در ادرارممکن است بصورت واضح رویت نشود ولی در بررسی میکروسکوپی اثبات شود .
علل سرطان مثانه
سرطان در مثانه وقتی توسعه می یابد که سلولها در قسمتی از مثانه دچار رشد و تکثیر غیر عادی شوند که متفاوت از روند نرمال رشد و تکثیر سلولی باشد . این سلولها اغلب دچار موتاسیون یا جهش میشوند که منجر به رشد خارج از کنترل ونهایتا تومور را تشکیل میدهند.مهمترین علل سرطان مثانه عبارتند از :
سیگار کشیدن یا مصرف تنباکوکه عامل اصلی برای شکل گیری سرطان مثانه است. بطور کلی شانس ابتلا به سرطان مثانه با سیگار 2 تا 6 برابر بیشتر میشود و شدت و مدت سیگار کشیدن بصورت خطی با افزایش خطر مربوط است. قطع سیگار کشیدن شانس ابتلا به بیماری را کاهش میدهد و هر چه زمان قطع طولانی تر باشد احتمال ابتلا به سرطان نیز کمتر میشود.
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی ، بویژه داشتن مشاغلی که فرد را در معرض قیر،رنگ و آمین های آروماتیک قرار میدهد. این مواد سرطانزا در طی یک دوره طولانی ده تا بیست ساله چه از راه تنفس یا پوستی میتوانند وارد بدن شوند.کارگران لاستیک سازی بیشترین خطر ابتلا به سرطان مثانه را دارند.
قرار گرفتن در معرض اشعه ( رادیاسیون )
تحریک مزمن پوشش داخلی مثانه مثلا با سنگ مثانه ، عفونت ادراری مکرر یا سوند طولانی مدت
عفونت انگلی بویژه با انگل شیستومیازیس
سابقه دریافت داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید با افزایش خطر سرطان مثانه همراه است.
افرادی که قبلا سابقه پرتوتابی به لگن داشته اند،خطر ابتلا به سرطان مثانه افزایش می یابد.
داشتن سابقه خانوادگی سرطان مثانه، شانس بروز آن را افزایش میدهد.
تشخیص سرطان مثانه:
سیستوسکپی : سیستوسکپی دقیق ترین شیوه جهت بررسی درون مثانه و مجرای ادراری است که دربیمارستان یا کلینیک قابل انجام است. در طی سیستوسکپی در صورت رویت ضایعات مشکوک در مثانه ازآنها نمونه برداری به عمل می اید.
سیستوسکپی تومور بدخیم مثانه
سیتولوژی ادرار: در این شیوه نمونه ادراراز نظر حضور سلولهای سرطانی بررسی میشوند.
تصویربرداری: ابتدا با انجام سونوگرافی و سپس بررسی تکمیلی با سی تی اسکن شکم و لگن دربررسی سیستم ادراری اطلاعات با ارزشی به پزشک میدهد. همچنین در طی سی تی اسکن با تزریق وریدی همزمان ماده حاجب به بیمارتصویر سازی کاملی سیستم ادراری انجام میشود.